Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/www/wordpress/wp-content/themes/restimpo/functions/fe/widget-posts-default.php on line 9
China in lang vervlogen tijden – Meilidezhongguo.com

China in lang vervlogen tijden

 

De oudste geschiedenis van China wordt gekenmerkt door de verschillende dynastieën die het land eeuwenlang hebben geregeerd. Dankzij archeologische onderzoeken en analyses is men in staat geweest om het Chinese verleden te reconstrueren.

Shang-dynastie

Er wordt verondersteld dat de allereerste dynastie – de Shang-dynastie – het land zou hebben geregeerd in de periode 1750-1122 voor onze jaartelling. Archeologische onderzoeken die in de 20e eeuw verricht werden, hebben interessante gegevens over deze periode boven tafel weten te krijgen. De Shang-staat zou zich voornamelijk hebben bevonden langs de Gele Rivier, waar vele archeologische vondsten zijn gedaan die naar deze periode verwijzen. De Shang-samenleving werd gevormd door Shang-vorsten, heersers die ondergeschikt waren aan de vorsten, en landarbeiders die het zware werk verrichtten voor de elite.

Zhou-dynastie

Vanaf de 10e eeuw voor Chr. nam de Zhou-dynastie het bewind over in China. Er werd een nieuw stelsel geïntroduceerd, wat veel gelijkenis vertoont met het feodalisme. De regeringsvorm van de Zhou-staat was die van een feodale monarchie, waarbij de koning als leenheer optrad. Ook ontstond in deze periode het Chinese karakterschrift: dit zegelschrift is op diverse bronzen voorwerpen uit die tijd aangetroffen. In de loop der eeuwen werd het gezag van de koninklijke familie steeds verder ondermijnd doordat leenmannen zelf staten gingen stichten. Kortom, het Zhou-rijk begon geleidelijk af te brokkelen en het land werd geteisterd door oorlogen. In de 4e eeuw voor Chr. nam de macht van de staat Qin steeds verder toe.

Qin-dynastie

In 221 voor Chr. kwam de Qin-dynastie aan de macht en werd er een groot keizerrijk gesticht. Het nieuwe Qin-rijk kende een stevige machtsstructuur en werd door middel van strenge regels en straffen onder controle gehouden. Boeren werden onderdrukt en grote volksopstanden waren het gevolg. De Qin-dynastie was dan ook geen lang leven beschoren en verdween in 207 voor Chr. weer van het toneel om plaats te maken voor de Han-dynastie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *